Andrea Landman: Navigeren door de avontuurlijke welzijnswereld
“Wat mij verraste in het welzijnswerk is de enorme diversiteit en de breedte van het werkveld. In mijn eerste maanden heb ik vanwege die lockdowns regelmatig bij de balies gezeten en kreeg ik beeld bij waar mensen de organisatie voor weten te bereiken. Met grote regelmaat heb ik mezelf horen zeggen: “o, doen we dat ook?” of “ik wist niet dat dat ook door ons geregeld werd”. Eigenlijk best bijzonder na zoveel jaar in de zorg rondom kwetsbare mensen dat ik van het bestaan van heel veel informeel ondersteuningsaanbod niet afwist. Daar ligt nog wel een kans voor welzijnswerk om het werk nog steviger in het zicht te krijgen.
Zoals hierboven beschreven ben ik directeur van 2 welzijnsorganisaties. Stichting Welzijn Bergen en stichting Trefpunt Heiloo. Allebei de organisaties zijn brede welzijnsorganisaties inclusief jongerenwerk. De organisaties zijn actief in 3 gemeenten in Noord Holland. Heiloo, Bergen en Uitgeest. Waar ik enorm trots op ben is de gigantische inzet van vrijwilligers. Zowel Stichting Welzijn Bergen als stichting Trefpunt Heiloo hebben ruim 400 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Echt een rijkdom, maar kijkende naar de toekomst ook een zorg. Bergen en Heiloo zijn zeer sterk vergrijzende gemeenten. Bergen staat zelfs in de top 3 van Nederland. Dit zien we ook terug in ons vrijwilligers bestand. We komen nu op een punt waarop de uitstroom harder gaat dan de instroom van nieuwe vrijwilligers. Wetende dat de maatschappelijke vraag en de politieke ontwikkelingen een groter beroep op het preventieve veld gaan doen is wel een zorg.
Ons werk draait om mensen en hoofdzakelijk om kwetsbare mensen. In alle bestuurlijke kwesties die spelen zoals krapte op budgetten, dynamiek in het veld van aanbieders, politieke ontwikkelingen, maatschappelijk problemen, moet de mens bovenaan blijven staan. Ik zie regelmatig (en ik betrap mezelf er ook weleens op) dat in de veelheid van onderwerpen en ontwikkelingen soms andere elementen, tijdelijk, leidend lijken te worden. Denk alleen maar even aan de indexaties van sommige gemeenten ten opzichte van de cao-ontwikkelingen. Geld lijkt dan leidend op uitvoering en dat mag/ moet het soms natuurlijk ook even zijn. In goed bestuur lukt het echter om direct weer de brug te slaan naar de toegevoegde waarde van onze organisaties en de vertaling te maken naar de medewerkers en verbinding te houden met stakeholders. Dat is soms best een uitdaging.
Aangezien het werkveld voor mij nog relatief nieuw is en mijn netwerk zich concentreert in Noord-Holland hoop ik collega’s uit het veld te mogen ontmoeten die mij prikkelen. Prikkelen door nieuwe ideeën, prikkelen door herkenning op dilemma’s en uitdagingen, prikkelen door ervaring. Dus ik hoop vooral denkkracht te halen, maar dat kom ik natuurlijk ook brengen. Ik zie er naar uit om iedereen te ontmoeten!”
De voordelen van Verdiwel
Waarom lid worden
- Kennis
- Ervaring
- Intervisie
- Expertise
- Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk