Nooit meer doen alsof
- “De interactie met andere bestuurders en het open bespreken van gevoelige onderwerpen in een vertrouwelijke sfeer zorgden voor herkenning en ‘stof tot nadenken’.”
- “Verrassend wakker geschud! Weer extra handvatten gekregen om om te gaan met lastige onderwerpen. Het gevoel van schaamte gebruiken als trigger voor zelfreflectie.”
Voor wie er niet bij kon zijn: In haar boek Nooit meer doen alsof en tijdens de inspiratiesessie op 11 oktober 2024 benadrukte Aukje Nauta het belang van moedige leiders die hun schaamte durven te erkennen en benoemen. Ze legde uit dat schaamte een sociale en morele emotie is en dat schaamteloosheid schadelijk is voor organisaties. Ze gaf aan dat een open dialoog en het uitspreken van schaamte cruciaal zijn voor gezonde werkculturen en innovatie.
In haar boek geeft ze concrete stappen om schaamte te herkennen, erkennen en bespreken en benadrukt dat dit leidt tot betere verbinding en samenwerking. Moedige leiderschap is essentieel om schaamteculturen te doorbreken.
Het kaartspel ‘Open Kaart/Shame Game’ sluit aan bij het thema. Met de 75 schaamkaarten kun je schaamte op een lichtvoetige en ontwapenende manier onder ogen zien en samen bespreken. Je kunt de kaarten gebruiken om je schaamte te overdenken en als krachtbron te benutten. In je eentje, of – en beter nog – samen met anderen. Dit spel leent zich uitstekend voor intervisiegroepen. Vraagstukken kunnen met extra diepgang worden besproken terwijl de sfeer desondanks luchtig blijft.
Aukje Nauta is psycholoog, spreker en schrijver. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht. Aan de Universiteit Leiden is ze hoogleraar organisatiepsychologie, een bijzondere leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.
De voordelen van Verdiwel
Waarom lid worden
- Kennis
- Ervaring
- Intervisie
- Expertise
- Versterking van de kwaliteit van besturen in het sociaal werk